Festiwal Kultury Kulinarnej „Kociołek Galicyjski”
Festiwal Kultury Kulinarnej „Kociołek Galicyjski” jest wydarzeniem cyklicznym, realizowanym od 2008 roku, którego celem jest popularyzacja tradycji kulinarnych Galicji oraz kuchni narodowych.
Festiwal realizowany jest w dwóch częściach:
- części konkursowej (konkurs na najlepszą potrawę i deser, przygotowane według dawnych, tradycyjnych receptur, w którym komisja ekspercka wyłania zwycięzców i przyznaje nagrody rzeczowe i finansowe)
- części popularyzatorskiej, opartej na licznych pokazach sporządzania dawnych potraw galicyjskich i degustacjach potraw kuchni narodowych: węgierskiej, cygańskiej, słowackiej, łemkowskiej oraz rodzimej kuchni polskiej, które cieszą się dużym zainteresowaniem wśród sądeczan i przyjezdnych.
Festiwalowi towarzyszą również liczne wydarzenia artystyczne: koncerty, przedstawienia taneczne, warsztaty, scenki rodzajowe, pokazy rzemieślnicze, kiermasze rękodzieła ludowego – niepowtarzalny powrót do przeszłości.