Festiwal Kultury Kulinarnej „Kociołek Galicyjski”

 

Festiwal Kultury Kulinarnej „Kociołek Galicyjski” jest wydarzeniem cyklicznym, realizowanym od 2008 roku, którego celem jest popularyzacja tradycji kulinarnych Galicji oraz kuchni narodowych.

Festiwal realizowany jest w dwóch częściach:

  • części konkursowej (konkurs na najlepszą potrawę i deser, przygotowane według dawnych, tradycyjnych receptur, w którym komisja ekspercka wyłania zwycięzców i przyznaje nagrody rzeczowe i finansowe)
  • części popularyzatorskiej, opartej na licznych pokazach sporządzania dawnych potraw galicyjskich i degustacjach potraw kuchni narodowych: węgierskiej, cygańskiej, słowackiej, łemkowskiej oraz rodzimej kuchni polskiej, które cieszą się dużym zainteresowaniem wśród sądeczan i przyjezdnych.

Festiwalowi towarzyszą również liczne wydarzenia artystyczne: koncerty, przedstawienia taneczne, warsztaty, scenki rodzajowe, pokazy rzemieślnicze, kiermasze rękodzieła ludowego – niepowtarzalny powrót do przeszłości.